BESTÄLL ONLINE OCH HÄMTA I BUTIKEN

Om Raw food

Om Raw food

Tårtor, middagar, smoothies, kurser, catering, återförsäljare – okej, men vad är ens rawfood för något egentligen?

Näringsämnena

Vi har nog alla varit med om att koka broccolibuketter lite för länge, så att de blir alldeles trista i färgen och helt saggiga. Föreställ dig en sådan slak och ganska mosig broccolibukett bredvid en rå, klargrön och krispig bit färsk broccoli, kanske nyskördad, ekologisk, inköpt på bondens marknad samma morgon.

Vilken skulle du gissa innehåller mest näringsämnen?

Det är ganska självklart, och även då exemplet kanske är lite övertydligt, så är det just det som rawfood handlar om. Frukter, grönsaker, nötter, bär, och groddar är fyllda av vitaminer, mineraler, aminosyror, antioxidanter, fettsyror och en massa annat som gör våra kroppar gott. Men många av dessa näringsämnen är värmekänsliga och påverkas eller förstörs vid upphettning. Att äta dem i rå och ouppvärmd form är helt enkelt det sätt som tar vara på dem till max. (Ibland blötlägger vi även råvarorna inom rawfooden – exempelvis nötter och frön, för att göra näringen i dem ännu mer lättillgänglig. Men upphettning – aldrig.)

 

Enzymerna

Samma sak som gäller för näringsämnena gäller i allra högsta grad för enzymerna – de små proteinkatalysatorerna som startar och driver till exempel din andning, dina hjärtslag, din matsmältning, nervimpulser, blodgenomströmning, tankar, näringsupptag och en massa andra viktiga processer i din kropp. Vid temperaturer på sisådär 42 grader celsius och över det så slutar nämligen enzymerna (precis som våra människokroppar) att vara speciellt livfulla. Upphettning förstör dem.

Men, det fina: Den oupphettade rawfooden är fortfarande full av enzymer, och för oss är det rena lyckokastet – för med åren blir ofta våra kroppars egen enzymproduktion lägre. Och enzymer håller oss ju levande, friska, smarta och tjusiga. Så dem vill vi ha massor av! Perfekt då att kunna tillföra dem utifrån, genom mat, som rawfood.

 

Syret

Utan syre, inget liv. Och det är inte minst sant när det gäller våra kroppar.

Våra celler älskar syre – med syre i sina processer håller de sig alkaliska, friska och tåliga. Virus, bakterier och inflammationer däremot – de avskyr syre, och vill hellre ha en syrefattig och försurad kropp att härja i. (Redan 1931 blev förresten Otto Warburg nobelpristagare i medicin, för sina upptäckter kring att även cancerceller fungerar på samma vis – ju syrefattigare miljöer och vävnader, desto bättre trivs de.)

Så – syrerika och alkaliska är det vi vill vara inuti, och det är ju just det som är rawfoodens superkraft! Oupphettad och fortfarande levande växtbaserad mat är det mest alkaliska och syrerika vi kan äta.

Sammanfattningen? Att det är näringsämnena, enzymerna och syret som är de tre största vinsterna med att äta rawfood. Det är de som ger din kropp den där härliga energin.

Och sedan är det ju underbart gott också! Det är den stora bonusvinsten.

142170283_1512280378961179_7257563349769818325_n

Varmt välkommen till en lite annorlunda workshop på Wärdshuset i Tavelsjö. Se, lär och smaka! Hanna Alperud som är utbildad kostrådgivare, hälsorådgivare och rawfood inspiratör, kommer att visa hur man gör 3 olika rawfood bakverk.
Din investering: 345:-, då ingår te, recept, och 3 sorters bakverk. Anmälan görs till: hanna@rawforgood.se eller sms 070-6768284, senast 19/2